Вести

Правилно чувавање млека на пољопривредном газдинству

 Основни  циљ хлађења  млека је  спречавање развоја  микрооорганизама. Млеко  треба  у  што  краћем  року охладити  на  температуру од  4  степена.Температуре испод  2  степена нису  препоручљиве,а  такође  неваља  да  млеко  смрзне јер  би  то  променило физичко-хемијске  особине млека и  умањило  његов  квалитет.Једном  постигнуту  температуру хлађења  је  потребно  државати током  чувања  млека  све до  откупа-преузимања  откупљивача(млекаре).

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 9.June 2021. / Реч струке

Јоста, хибрид црне рибизле и огрозда

У Немачкој је настала јоста укрштањем црне рибизле и огрозда  и то је међуврсни хибрид. При овом укрштању коришћен је полен огрозда а мајка је била црна рибизла.Постоји и још један међуврсни хибрид између ове две воћне врсте, када је коришћен полен црне рибизле за опрашивање цветова огрозда, који је познат под именом „крома“.

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 21.April 2021. / Реч струке

Херитиџ, двородна сорта малине

Спада у групу ремонтантних( двородих ) сората малине .Поред осталих сората нашла је место у производњи као резултат повећане потрошње свежиих плодова малине у вансезонском периоду.Пореклом је из Америке.Једна је од најстаријих и најзаступљенијих ремонтантних сорти малине у свету. Гаји се у САД и Пољској, а спорадично и у Србији.

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 9.April 2021. / Реч струке

Креч штити стабла воћа од штеточина и од пуцања

 Воћњаци су се на прагу зиме припремили за мировање, али то не значи да у њима нема посла. Од тренутка када опадну сви листови, пожељно је и да се воћке окрече. Креч их штити од пуцања коре, у народу познатом као врбопуц, од штеточина које су на њиховим деблима пронашле топао кутак где ће презимети, али и од неких паразита. Иако једва чекају зиму да мало предахну, искусни воћари крече стабла чак два пута годишње – у јесен, и у пролеће, али не у свим засадима и не сваке године.

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 2.December 2020. / Реч струке

Маститис код крава музара

Маститис је инфективно обољење вимена које наноси велике штете говедарству у производњи млека. Он се јавља код крава музара у периоду лактације, па млеко од таквих крава најцешце није за уптребу што представља губитак у производњи млека.

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 26.June 2020. / Реч струке

Опасност за воће од позних пролећних мразева

Појава позних пролећних мразева у зависности од времена појаве, интензитета појаве и дужине трајања може да нанесе мање или веће штете у воћним засадима.Првенствено долази до измрзавања генеративних пупољака, затворен, отворен цвет или плод. Вегетативни пупољци су отпорнији.
               

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 15.April 2020. / Реч струке

По хектару 5.200 динара основних подстицаја

Пријаве се подносе до 30. априла, а пољопривредници ће по хектару добити 4.000 динара на име основног подстицаја у биљној производњи и 1.200 динара регреса за дизел годриво

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 3.March 2020. / Агро вести

Ваља ли воће садити у преступној години?

Велики број људи има чврст став о нечему, без јасне спремности и способности да исти једноставно објасне са релевантним и научно доказаним чињеницама. Да стану иза својих речи.

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 2.March 2020. / Реч струке

Чува од заборава говор родног краја !

Љубомир Шуљагић скупио је међу корице књиге „Речи на умору“ скоро 2.000 речи и израза које су некада биле у свакодневној употреби у Драглици и околним селима на Муртеници и Златибору а данас још само старије генерације знају њихово значење 
 

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 20.February 2020. / Шареница

Како обавити резидбу запуштеног воћњака

Основни циљ резидбе запуштеног воћњака је поправити осветљеност у крошњама како би се побољшала родност и омогућио нормалан вегетативни раст

[детаљно]

ИнфоАГРАР / 14.February 2020. / Реч струке