За субвенције у пољопривреди Ужице издвојило 27 милиона динара

Субвенције и за набавку стеоних јуница, крава и телади
Субвенције и за набавку стеоних јуница, крава и телади
ИнфоАГРАР / 11.јун 2019. / Агро вести

Град Ужице расписаће 17. јуна  конкурс за расподелу 15 од укупно 27 милиона динара намењених субенционисању пољопривредних произвођача, најавио је Марко Стевановић, члан Градског већа задужен за област пољопривреде. Преосталих 12 милиона динара биће подељено на јесен.
 
За инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава ове године у градској каси опредељено је 20,5 милиона динара, док са 1,5 милиона бити субвенционисана анализа пољопривредног земљишта. Два милиона динара планирано је за субвенције за органску производњу и пола милиона динара за успостављање и јачање удружења у области пољопривреде. Планирано је и да се 2,5 милиона динара уложи у подстицајне мере код промотивних активности у пољопривреди и руралном развоју.

-Субвенције се односе на набавку стеоних јуница, крава и телади сименталске расе, уматичених грла овнова, оваца, јагњади, јарчева, коза, јаради и супрасних назимица. Субвениционисана ће бити набавка музилица и лактофриза, набавка опреме за пластеничку производњу, система за заливање и мрежа за засењивање и противградну заштиту, као и набавка пољопривредне механизације. Средства су извојена и за органску производњу и саднице воћа- изјавио  је Стевановић.

Максималан износ који се одобрава је до 250 хиљада динара, с тим што пољопривредници могу конкурисати за више субвениција до тог износа. Средства на конкурсу одобравати по редоследу подношења захтева, све до њиховог утрошка.

-У првом кругу смо издвојили 15 милиона за субвенције, док ће остатак бити искоришћен на јесен, јер се тада могу набављати саднице воћа- рекао је Стевановић. (Ж. Д.)
 

Наша Златка