За почетнике: 9 корака за исплатив узгој кокошака

Вишеструко исплатив посао
Вишеструко исплатив посао
ИнфоАГРАР / 24.септембар 2019. / Реч струке

Узгој чак и неколико кокошака је вишеструко исплатив. Осим што ћете увек имати свежа јаја и месо, оне су јако добар чистач земљишта. Постоји неколико грешака које људи праве када почињу да гаје кокошке. Уколико их не будете правили, ваше коке ће бити сретне, а ви задовољни количином јаја које буду снеле.

Постављање кокошињца на земљи

Многи почетници праве кокошињац директно на земљи. Разлози су сасвим разумљиви и практични. Кокошке ће моћи да кљуцају црвиће, а одржавање делује лако. Међутим, предатори попут лисице могу да ископају рупу и врло лако да уђу у кокошињац.

Уколико постоји подземна рупа за коју не знате врло лако можете да изгубите кокошке и пилиће. Зато је битно да кокошињац буде подигнут изнад земље. Многи људи уграђују спрат који се може скинути или ротира како би кокошињац био лак за чишчење. То није ништа компликовано ни тешко, а вама ће олакшати одржавање кокошињца.

Избор материјала за изградњу кокошињца

Већина људи користи рециклирану тесану грађу али то није најбољи материјал за градњу кокошињца. Наиме, грубе плоче, са малим и већим неравнинама је јако тешко очистити. Тако се касније одржавање кокошињца претвара у хорор филм. Зато је боље на време размишљати о материјалима који имају равну и глатку површину јер ће вам много лакше бити да их очистите метлом и оперете.

Спољни приступ кокошињцу

Неки модели великих кокошињаца имају могућност да уђете у њих како бисте сакупили јаја. Међутим, то може изазвати неколико проблема. Прво, уласком у кокошињац не можете избећи кокошији измет и можете да га пренесете у кућу. Друго, врло вероватно ћете узнемирити птице док траже слободан бокс за одмор и врло лако може настати прави хаос. Уместо тога, можете направити спољни бокс који се отвара и преко кога можете покупити јаја, а без узнемирања птица док се шеткају по кокошињцу.

Посластице и храна

Јако је важно да одредите коју врсту хране ћете давати својим кокама и пилићима. Препорука је да набавите храну која је наменски прављена за кокошке, као и храну која има додатак протеина која ће вам требати током зимске сезоне. Кокошке такође воле свеже и сушене црве, бело грожђе, семе нара или шипка, малине, чери парадајз. Када кокошке почну да носе јаја, требаће им више калцијума у исхрани. Уколико им у исхрану додате неколико љуски од острига то ће им такође помоћи.

Грејање

У зависности где живите, неопходно је одржавати одређену температуру у кокошињцу. Уколико инсталирате грејне лампе, уверите се да сте их поставили довољно високо како не би дошло до прегревања живине. Редовно скупљајте јаја и зими јер могу да се смрзну.

Дозер за воду

Кокошке могу да издрже без хране и по неколико дана, али не могу без воде. Многи почетници у узгоју кокошака само убаце дозер са водом у кокошињац, који је довољно висок да коке могу да пију воду и довољно тежак да не могу лако да га преврну.

Међутим, такав дозер мотивише радознале кокошке да седе на њему и пију воду директно са врха, што ће довести до тога да га оборе после неког времена. Размислите одмах о висећем извору воде. То ће спречити птице да седе на дозеру и нећете морати да се плашите да нису непланирано остале без воде.

Однос броја петлова и кокошака у кокошињцу

Најбоље би било имати 1 петла на 12 кокошака, мада то зависи и од природе самог петла. Никако немојте да правите кокошињац са мањим бројем кокошака. Уколико имате мањи однос од овога, петао може да посте превише агресиван према њима. У таквим ситуацијама, приметићете да коке имају огољене делове леђа. Уколико је петао агресиван, производња јаја ће бити спорадична.

Бројање живине

Свако вече, пред затварање кокошињца обавезно избројте да ли су све кокошке на броју. Немојте да вас мрзи. Већина кокошака ће пожурити у кокошињац са првим мраком. Међутим, неке од њих ће пробати да направе гнездо изван кокошињца. То може бити оближње жбуње или неко друго скровито место у близини. Бројањем живине бићете сигурни да су све ту и да нисте неку птицу оставили незаштићену током ноћи.

Заштита од других љубимаца

Сви волимо да видимо слику кокошака које слободно кљуцају у дворишту и ван њега. Међутим, уколико имате пса на ланцу у дворишту или сте у окружењу где људи шетају псе на поводцима, размислите о доброј заштити кока у дворишту. Честа је ситуација да се пас отме власнику са поводца, да власник не може да задржи пса, а да је псу једини циљ да ухвати вашу коку.

Извор: agromedia.rs

Наша Златка