Јубиларна "Пршутијада" овог викенда у Мачкату

Сувомеснати производи по сниженим ценама
Сувомеснати производи по сниженим ценама
ИнфоАГРАР / 14.фебруар 2020. / Агро вести

Данас у златиборском селу Мачкат почиње 20. Сајам сувомеснатих производа, која траје до недеље 16. фебуара. На јубиларној „Пршутијади“ учествоваће 21 произвођач са подручја Чајетине и Ужица, а најбољима у више категорија припашће вредне награде. Организатори су „Златиборски еко-аграр“, Удружење пољопривредних произвођача сувомеснатих производа златиборског краја, ТО Златибор, Спортски центар Чајетина, а покровитељ је Општина Чајетина.

На сајму, у порти цркве Светог пророка Илије, посетиоци ће моћи да дегустирају и по сниженим ценама да купе говеђу, свињску и овчју пршуту, кобасице, суву сланину, овчију стељу, чварке и остале сувомеснате производе, али и да учествују у наградним играма са вредним робним наградама. На једном штанду гости из Француске представиће своје сиреве.

Мачкат је иначе познат по производњи традиционалних сувоменсатних производа и овом врстом делатности бави се тридесетак локалних регистрованих произвођача. „Пршутијатду“ посети око 10.000 људи, па  ово село током три дана фебруара постаје центар традиционалне српске гастрономије.

Поводом јубиларне „Пршутијаде“, отворена је изложба фотографија са претходних сајмова која се може погледати наредних дана на Краљевом тргу у центру Златибора.   (Ж. Д.)

Наша Златка