У Саставцима мештани основали Земљорадничку задругу

На корсит села: Саставци (Фото: Д. Гудурић)
На корсит села: Саставци (Фото: Д. Гудурић)
ИнфоАГРАР / 7.јун 2019. / Живот села

У селу Саставци код Прибоја формирана је земљорадничка задруга којој је присупило 20 мештана. Оснивачи задруге су Милета Иконић, Сеад Ахметагић, Недељко Бојовић, Харис Јаховић и Свето Вилотић, док је за директора изабран Милета Иконић, власник млекаре “Биомлек” из Саставака.
 
Основна делатност Земљорадничке задруге „Саставци“ биће сточарство, пољопривреда, набавка нове опреме, као и формирање стручне службе која ће помагати члановима да дођу до бољих приноса.

-Задруге су биле лична карта сваког села, тако да се сада враћамо на пионирски старт, крећемо са новим почетком и прикупљамо документацију, како бисмо стигли у наредних месец дана да аплицирамо за нове пројекте, набавку опреме и нових грла- рекао је директор задруге Милета Иконић.


Према речима Лазара Рвовића, председника општине,  локална самоуправа ће ове године поред задруге у Саставцима  финансијски помоћи још два нове задруге, које би требало да се формирају, а све како би се стекли услови за формирање једне сложене задруге у Прибоју. 

-Ми смо у фази припреме ребаланса и планирамо помоћ за три задруге у износу од милион динара. Како је министар Кркобабић обећао приликом недавне посете нашој општини, Прибој ће имати приоритет и у средствима која Влада Републике Србије издваја за новоосноване задруге. Ради се о не тако малом износу, од 7,5 милиона бесповратних средстава, и то је оно што задругари могу очекивати у првој фази рада задруге од локалне самоуправе и државе- каже Рвовић.

У обнављању задругарства свој дописнос даје и Канцеларија за локални економски развој општине Прибој, пружајући своју техничку помоћ новооснованим задругама. Земљорадничка задруга “Саставци“ је постала једна од скоро 200 задруга у Србији које ће моћи да рачунају на државне субвенције и подстицаје у пољопривреди уз фонда од 826 милиона динара за текућу годину.  (Ж. Д.)


 

Наша Златка