У Новој Вароши откупна цена малине135 динара

Са бонусима 144 динара по килограму: Берба у Дражевићима
Са бонусима 144 динара по килограму: Берба у Дражевићима
ИнфоАГРАР / 5.јул 2019. / Агро вести

Почела је берба малине, а у „Златарпластовој“ хладњачи у Бистрици, јединој у нововарошком крају, откупна цена виламета је 135 динара, док је микер 10 динара скупљи. Малинарима који малину предају директно хладњачи у прописаном року, на име довоза и бонуса биће исплаћено додатних седам до девет динара по килограму.
        
Хладњача у Бистрици до сада је откупила око сто тона рода, углавном виламета, од произвођача из Пријепоља, Нове Вароши и Прибоја. Прве количине откупљене су 19. јуна, а малина се још увек само бере у засадима подигнутим ближе лимској долини. Уговор са хладњачом до сада је потписало око 600 газдинстава.
         
-На откупну цена од 135 динара за прву класу рода, малинари који сами довезу малину до хладњаче добиће још седам динара по килограму на име транспортних трошкова, односно пет динара из ближих засада. Додатни бонус од два динара добиће малинари који убрану количину предају хладњачи исти дан до 14 сати, што је укупно 144 динара по килограму за прву класу виламета. Цена је усклађена са ценом откупа у другим срединама, подложна је промена и зависиће од кретања на тржишту - каже Стана Голубовић, шеф „Златарпластове“ хладњаче у Бистрици.
          
Малина која је до сада смештена у расхладне коморе већином је одличног квалитета. Рода друге класе, кажу нема много, а хладњачари га плаћају 90 динара за килограм, плус пет динара на име довоза. 
          
-Малина је ове године знатно бољег квалитета него прошле, а једина јој је мана што су плодови нешто ситнији него обично. Због дуготрајне кише лане смо имали честу појаву буђи код плода, што није случај са овогодишњим родом - каже Стана Голубовић.
          
У нововарошком крају малина се гаји на око 60 хектара. Поред „Златарпласта“, малину произведену у нашој општини откупљују још и хладњачари из Пријепоља, Прибоја, Ивањице и Ариља, који виламет прве класе плаћају у распону од 120 до 150 динара. 
          
- Откупна цена ове године јесте за око пет динара већа него прошле, али то није довољно. На жалост, мало ко се од хладњачара придржава недавног договора у Влади Србије да аконтна цена овогодишње бербе буде  150 динара за килограм- каже Милутин Мишо Живковић, председник удружења „Златни брег“ и Савеза „Српска малина“.

 (Текст и фото: Ж. Дулановић)        

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

        
 

Наша Златка