Такмичење : Храните птице и освојите награду!

Свака врста има омиљену храну (Фото: ptice.net)
Свака врста има омиљену храну (Фото: ptice.net)
ИнфоАГРАР / 27.децембар 2019. / Агро вести

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије по први пут организује такмичење у зимском храњењу птица, које ће трајати до 23. марта идуће године, до када календарски траје и зима. 
     
Да би се учествовало у такмичењу "Птице моје хранилице", потребно је поставити једноставну хранилицу за птице, прихрањивати и посматрати птице, те бележити своја запажања и податке о броју и врстама птица које посећују хранилицу. Учесници могу бити сви који најмање једном у наредних 13 седмица, колико траје такмичење, пошаљу извештај са подацима са своје хранилице путем формулара који се може преузети на званичној интернет страници Друштва  за заштиту и проучавање птица Србије.
       
-Категорије такмичења у којима се може остварити победа и награде су: хранилица са највећим бројем избројаних јединки осваја преносиву дрвену хранилицу на постољу; хранилица са највише различитих врста птица добија „Црвену књигу фауне Србије – Птице“. Посебна категорија је избор за најлепшу фотографију са хранилице, а награда је солитер за врапце- саопштили су у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.
        
Како кажу у овој организацији, зимски период је најкритичније време за многе птице због недостатка хране у природи, а прихрањивањем птица помажемо им да успешно преброде хладне дане и ноћи. Већина птица певачица се у зимском периоду храни плодовима и семенкама различитих биљака, као што су сунцокрет, кикирики, ораси, ломљена пшеница, кукуруз...Птице можете хранити и јабукама, сланином или посебним „колачима“ за птице, а који предствљају смешу семења и масти (лоја).
      
Не препоручује се међутим храњење птица старим хлебом, јер хлеб код птица изазива компликације у варењу, а ређе и угињавање.   (Ж. Д.)

Опширније на : pticesrbije.net

Наша Златка