Сузбијање амброзија на територији Златиборског округа

Амброзија присутна у свим општинама
Амброзија присутна у свим општинама
ИнфоАГРАР / 5.септембар 2019. / Реч струке

Као и сваке године у овом периоду актуелна тема. Амброзија је најјачи природни алерген, а алергијске болести су најраширеније хроничне болести данашњице. Код осетљивих особа полен амброзије изазива низ рекција: кијање, кашљање, свраб, црвенило на кожи и сл. Што у тежим случајевима може довести до алергијске астме. Из године у годину број особа алергичних на полен амброзије је све већи, а забрињавајуће је што у том броју све више деце.

Јако је битно да се овом проблему приступи темељно. На територији рада Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ужице амброзија је присутна у свим општинама: Ужице, Пожега, Косјерић, Бајина Башта, Чајетина, Нова Варош, Прибој и Пријепоље. У појединим општинама ситуација је алармантна.
ПССС Ужице сузбија амброзију од 2005-те године у сарадњи са Градом Ужице, тако да је популација овог корова доста смањена, али не и искорењена. Треба имати у виду да семе амброзије задржава клијавост  и до 40 година, тако да нас у наредном периоду очекује дуготрајан посао који се мора обављати без одлагања и континуирано, без прескакања година третирања.

Ове године смо у сарадњи са Градом Ужице и Општином Чајетина вршили сузбијање на утврђеним локалитетима. Треба нагласити да би посао требао да се прошири и на остале општине да би сузбијање било свеобухватно и ефикасније у смислу генералне борбе против ове штетне коровске врсте.
ПССС Ужице ће наставити у наредном периоду да врши маркирање локалитета, обавештавање јавности, едукацију становништва, пољопривредних произвођача и деце у школама са циљем лакше идентификације и откривање нових локалитета.

Молимо грађане уколико постоји било каква дилема око ове коровске врсте да се обрате у просторије ПССС Ужица.

Саветодавац: Љубодраг Пантелић, дипл.инг. / ПССС Ужице
 

Наша Златка