Нова Варош: Општинска субвенција за 180 пољопривредника

Опредељено 6,5 милиона динара: Са потписивања уговора
Опредељено 6,5 милиона динара: Са потписивања уговора
ИнфоАГРАР / 6.септембар 2019. / Агро вести

Општина Нова Варош потписала је уговор са носиоцима пољопривредних газдинстава који су се пријавили на конкурс за доделу подстицајних средстава намењених пољопривреди. Пољопривредна газдинстава су могла да конкуришу за само једну инвестицију, а максималан повраћај је 80.000 динара по газдинству.

Субвенцију је добило свих 180 пољопривредних газдинстава  који су у року поднели тражену докумнтацију. Примљено је 59 захтева за набавку јуница и крава, 19 захтева за набаку оваца, један захтев за набавку коза и 107 захтева за набавку нове опреме.

Ове године у буџету општине Нова Варош за пољопривреду је планирано 9.900.000 динара, од чега је 5,5 милиона динара намењено за набавку нове опреме и приплодних грла, а милион динара за набавку ракијских казана.

-Субвенције државе показале су се као изузетно добре и значајно су промениле набоље читав нововарошки крај. Због тога је и локална самоуправа одлучила да додатно помогне својим пољопривредним произвођачима јер је то један од начин да се млади задрже на својим породичним имањима- изјавио је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Повраћај за набавку нове опреме износи 30 посто од куповне цене , док је повраћај за набавку крава, односно јуница 40.000 динара. За набавку оваца и коза повраћај је 30 посто, односно максимално 6.000 динара по грлу. Повраћај за набавку казана износи 30 посто и укупно је примљено 13 захтева, на шта је утрошено 539.379 динара.

-Из буџета за ову годину издвојили смо и 2,5 милиона динара за услуге вештачког осемењавања крава, милион динара за отплату камата на пољопривредне кредите, а са око 500.000 динара обезбеђујемо и одлазак наших домаћина на највеће сајамске пољопривредне манифестације у земљи- реако је председник општине Радосав Васиљевић.

(Ж. Дулановић)

Наша Златка