Следи напад шљивине осице - како је сузбити?

Ефикасне и биолошке мере заштите (Фото: Пољоинфо)
Ефикасне и биолошке мере заштите (Фото: Пољоинфо)
ИнфоАГРАР / 12.април 2019. / Реч струке

 

Сорте шљива су, у зависности од локалитета, у фази пуног цветања или прецветавања. За неколико дана требало би да уследи третман против црне и жуте шљивине осице (лат. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). Ова штеточина може да проузрокује опадање и до 80% тек заметнутих плодова шљива, пише АгроКЛУБ.

Осице су црне, односно, жуте боје, а дужина им је око пет милиметара. Презимљава као лутка, а у време цветања женка полаже јаја у листиће чашице цвета шљива. Већ након десетак дана, из јаја излазе ларве које се убушују у млади плод. Ако се тада не реагује штета је ненадокнадива, односно, чим се на тек формираном плоду види црна тачка која представља улаз ларве, то је знак да ће он да отпадне јер је ларва унутар њега заштићена од инсектицида. Ларва изгриза месо плода и за петнаестак дана завршава свој развој и заједно са плодом, у стадијуму пагусенице, пада на земљу у којој презими. Некада се види и како се помоћу паучине спушта на земљу што је сигуран показатељ да је реч о осици. Срећом, штеточина има једну генерацију годишње па се против ње можемо лакше борити у односу на савијача шљиве.

Најлакше је када се, у право време, употребе инсектициди и то на бази диметоата, циперметрина, тиаклоприда, фосалона. Најважније је погодити време третмана шљива и можете бити сигурни да сте уништили осицу ако се третман обави у време прецветавања. Наравно, требало би водити рачуна о пчелама које знају да посећују цветове и у време прецветавања, зато је пожељно обавестити пчеларе у близини да, барем два дана, држе пчеле затворене у кошницама.

Хемијске мере заштите од осице препоручљиве су у већим воћњацима док се у мањим могу применити и нехемијске или биолошке мере борбе. Пошто је ларва осице осетљива на све иритирајуће супстанце свако прскање са млевеним бибером, чили папричицама, расолом, љутом млевеном паприком и сирћетом, уништиће је пре него што се убуши у плод. Резултат је бољи ако није падала киша током пиљења ларви. У случају кише третмани се морају поновити. Помаже и третирање са водом у којој је био отопљен црвени и бели лук, као и пелин који мирисом одбија штеточине јер осим што им је неподношљив мирис, не могу ни да намиришу ни младе плодове шљива. Може се применити и каолинска глина која има особину да иритира тело ларве приликом преласка у млади плод.

Као добра метода показала се и примена плавих пластичних бочица пробушених са стране, пуњених алкохолом, који привлачи женку осице. Прскања зачинима нису скупа, а сигурно ни штетна. Сви воћари који имају до стотињак стабалатребало би да се оријентишу на алтернативне методе сузбијања осица јер тако чувају здравље себе и својих укућана. Исто тако, мало ко од њих користи заштиту приликом хемијског прскања, односно, заштитне наочаре и маску због чега је све више оболелих од канцерогених болести.

Извор: agroklub.rs/ Бојан Кецман, дипл.инж. пољопривреде

Наша Златка