Сир и кајмак "Брђанке" освајају квалитетом

Производе за гурмане: Из погона "Брђанке"
Производе за гурмане: Из погона "Брђанке"
ИнфоАГРАР / 11.септембар 2019. / Пољопривреда

Сир и кајмак млекаре „Брђанка“ све су траженији на тржишту. „Брђанка“ је најмлађа од четири млекара у нововарошком крају, а у њеном  погону у Божетићима дневно се у просеку преради око тону и по млека са пашњака на падинама Јавора и Чемернице. Ово је познати сточарски крај, у стајама мештана је више хиљада музара, па млекари не брину за сировине и посао.
         
Млекара „Брђанка“ ради тек годину и по дана. Има пет стално запослених, а планирају да у блиској будућности повећају производњу, како би могли да одговоре свим захтевима купаца. Пуномасни и полумасни сир и кајмак ове млекаре тренутно се могу  купити само у маркетима у Србији, мада је велико интересовање и купаца из бивших југословенских република, пре свега из Црне Горе и БиХ. 
         
- Није било лако изборити се за своје место на пробирљивом тржишту, у мноштву сличних домаћих и увозних производа. Квалитет сира и кајмака учинили су своје, а препорука задовољних муштерија је најбоља реклама. У  млекару често сврате и туристи који су у обиласку кањона Увца и етно оазе у центру Штиткова- каже власник „Брђанке“ Љубенко Вјетровић.   
         
Млекара ради на Боровитој главици, у магацину некадашње земљорадничке задруге. „Брђанка“ је ових 200 квадрата на лицитацији закупила од општине на период од двадесет година.
          
-У адаптацију и опремање објекта уложили смо око 120 хиљада евра, из кредита и сопствених средства, без динара субвенција. Мада имамо велико разумевање локалне самоуправе  трудићемо се да још више унапредимо нашу сарадњу, али и да створимо што боље услове за рад запослених. До сада се није десило да им плата касни, а задовољан сам и њиховим радом и залагањем - каже Вјетровић.
        
Сточарство и производња млека и белог мрса су у традицији породице Вјетровић. На свом имању у Штиткову ови вредни домаћини трнутно гаје десет крава музара.
         
-И „Брђанка“ је од оснивања 2010. године послом била везана за пољопривреду и село, па је млекара дошла као нормалан след догађаја. Осим што смо од вајкада, као и други у селу правили бели мрс за себе и продају, отац Милош је три деценије радио и на откупу сира у некадашњој земљорадничкој задрузи у Божетићима. Сво то искуство нам је било од велике помоћи на почетку рада млекара -каже Вјетровић.    

Текст и фото: Ж. Дулановић

Наша Златка