Шљивина штитаста ваш, како је сузбити

Презимљава на гранама и стаблу као ларва
Презимљава на гранама и стаблу као ларва
ИнфоАГРАР / 1.март 2019. / Реч струке

 Шљивина штитаста ваш (Lecanium corni) веома је распрострањена врста. Причињава штете на преко 170 биљних врста, али у нашим условима најзначајније штете причињава на шљиви. Осим шљиве напада: брескву, трешњу, орах, лимун, јасен, винову лозу, глог, бадем, лимун, олеандер, папрат, бршљан, рибизлу, леску, лимун, малину, багрем и друге. Ова штеточина је увек присутна, али се периодично јавља масовно, када се створе оптимални услови за њен развој. 

Штитаста ваш сише сокове из свих органа воћке и услед јаког напада може доћи до сушења грана, па и целе воћке, нарочито ако напад траје две до три године. Ваши луче медну росу, стварају се услови за развој гљива чађавица које воћки дају чађав изглед, а због исхране медном росом има и мрава, који нам указују на присуство ове штеточине. Нападнута стабла су подложнија нападу поткорњака, измрзавању у току зиме. 

Штитаста ваш има једну генерацију годишње. Презимљава на гранама и стаблу као ларва, најчешће са доње стране грана и гранчица. Ларве су врло отпорне на ниске температуре. Чим се температура ваздуха подигне изнад 10 Ц, крајем фебруара, ваш почиње да се пење ради исхране на више, у крошњу, и заузима позицију на младим гранчицама. На температури испод 8 Ц ларве су потпуно неактивне. У том периоду, док се још нису фиксирале и започеле исхрану, веома су осетљиве на појаву мраза, ниских температура и могу да угину у великом броју због неповољних услова. 

Интензивно се хране током априла до краја маја, када се јавља имаго. Млада женка има овалан облик тела, са смеђим штитићем који је јако избочен, пречника 3-4 мм. Штитићи мужјака су издужени и сиви. После копулације женке полажу јаја испод свог тела, након чега угињавају и својим штитом заштићује јаја од неповољних спољних утицаја. Из јаја излазе ларве најчешће половином јуна. Младе ларве се брзо размиле по читавој круни. Преко лисних петељки прелазе на наличје листа где почињу да сисају сокове. 

Основна мера сузбијања је зимско, рано пролећно и летње прскање хемијским препаратима. Зимско прскање се изводи минералним уљима, а у периоду појаве покретних форми, од половине јуна до августа инсектицидима Lannate, Gusathion, Cotnion ili Kohinor уз додатак минералног уља. 

Аутор: Милена Ћирић, дипл.инж./ Пољопривредна саветодавна и стручна служба “Ужице”

(Фотоси: pisvojvodina.com и agronomija.rs)

Наша Златка