Сеоске жене у свету дигиталне економије

"Мој прозор у свет": Полазнице курса
"Мој прозор у свет": Полазнице курса
ИнфоАГРАР / 17.јун 2019. / Живот села

Жене из села код Прибоја запловиле су у свет дигиталне економије.Њихови пољопривредни производи у будуће ће моћи да се купе путем друштвених мрежа, а на интернет пијаци у понуди ће бити и смештај у сеоском туризму којим се у овом делу Србије бави све више мештана.   

Информатичку обуку ових дана завршило је 36 вредних домаћица из десетак прибојских села. На предавањима организованим у паузи између свакодневних сеоских послова, оне су између осталог научиле и како да израде интернет презентацију свог домаћинства.

-Када путем интернета купујемо све и свашта из Кине и других делова света, зашто не би и пољопривредне производе из Прибоја? А овај крај има шта да понуд. Квалитетно воће и поврће, бели мрс и зимница, одевни предмети од природне вуне и друге рукотворине из домаће радиности само су део производа из широке палете – каже за АгроКЛУБ  Малина Станојевић из Кратова, агилна председница Удружења жена „Сачувајмо село“.

Дигиталну обуку за жене из Прибојске бање, Кратова, Ђуричића, Јабуке, Калафата, Крајчиновића, Забрњаца, Мажића, Добриловића и Саставака Удружење „Сачувајмо село“ организовало је уз финансијску помоћ Министсртва трговине, туризма и телекомуникације и подршку Општине Прибој. Обука је трајала шест месеци, а реализацију  пројекта „Мој прозор у свет“ министарство је  помогло са милион динара.

Како ове вредне домаћице не би долазиле у град и дангубиле обука је организована по групама у њиховим домаћинствима, обично навече када заврше све послове на имању и у кући. Њих пет,шест би се окупило на једном месту, па су на предавањима склопљена и нова пријатељства.

-Коначно смо и ми жене са села „прогледале на очи“, а корист од саме ИТ обуке је вишеструка. Осим што су научиле како да израде интернет презентацију и своје производе рекламирају путем друштвених мрежа, самостално или преко удружења, полазнице обуке научиле су и како да путем интернета брзо и лако обаве разне послове који су им до сада одузимали доста времена. Научили су све и о онлајн плаћању рачуна па више не морају да путују и по 30 километара до града само да би платиле струју и телефон. Све полазнице обуке сада имају и свој е-маил па су нам комуникација и договор о актвностима у оквиру удружења сада знатно једноставнији – каже Малина Станојевић.

Пројекат „Мој прозор у свет“ је 12 пројекат који је Удружење „Сачувајмо село“ реализовало у последњих неколико година уз помоћ донатора. На завршној свечаности организованој пре пар дана тим поводом у Прибоју сеоске жене су добиле сертификат о успешно обављеној обуци, а гости су могли да погледају и интернет презентације сеоских газдинстава које су неке од њих урадиле.

„Мој прозор у свет“  је само један од укупно осам пројеката који су добили финансијску подршку од укупно 8,5 милиона динара на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникације за програме за развој дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области. Осим Прибојки укључено је још око  350 жена из села у општинама Топола, Нови Пазар, Ниш и Трстеник.

-Пројекат Удружења „Сачувајмо село“ је оцењен као најбољи на конкурсу. Овај пројекат је значајан и с обзиром на географски положај Прибоја, будући да укључивање у дигитаклно друштво може да допринесе и регионалном повезивању у циљу промоције старих заната, производње органске хране и бањског туризма. Удружење „Сачувајмо село“ је успешна невладина организација која окупља жене са села, без чијег већег укључивања нема ни успешног развоја информационог друштва. Због тога ће наше министарство помоћи и њихов пројекат да се до краја године  формира једна женска задруга у Прибоју- изјавила је Тијана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Извор: agroklub.rs/ Жељко Дулановић

Наша Златка