Руски фитопатолози проверавају стање српских малињака

Чекају се резулатати
Чекају се резулатати
ИнфоАГРАР / 13.мај 2019. / Агро вести

Удружење „Виламет“ и Савез српска малина због спорости појединих институција које би требало да се баве стањем малина,позвали су руске фитопатологе да изађу на терен и узоркују биљке како би утврдили да ли има болести у малињацима и да ли се малињаци заиста суше.

-Прошлогодишња цена малине дестимулисала је произвођаче који нису адекватно применили агротехничке мере које су стручњаци саветовали, а многи у малињаке нису ни ушли, па су запуштени. Честе прошлогодишње кише нанеле су додатне проблеме у малињацима који су у катастрофалном стању- рекао је Владе Станковић из удружења "Виламет".

Он додаје да није доведено у питање неповерење у стручност домаћих фитопатолога и оних који би требало да се баве стањем малина у Србији, већ спорост која не иде на руку малинарима, јер очекују да уколико има проблем да он треба одмах на лицу места да се решава.

-Руски фитопатолози изашли су на терен и за 15 дана очекујемо извештај. Стање у малињацима је алармантнои сматрам да смо већ закаснили, има присуство дидимеле, пуцања стабала услед мање и недовољне заштите као и недовољног одводњавања и наводњавања, трулежи корена, али праву и тачну ситуацију имаћемо за око две недеље-каже Станковић.

Према његовим речима ако цена ове године буде ниса, српске малине неће бити у Ариљу.

-Малинари треба да обнављају малињаке сертификованим садним материјалом, чије трошкове и са субвенцијама не могу да покрију ако је аконтна цена малине 120 динара- додаје Станковић.  

Извор:   Глас Западне Србије   
 

Наша Златка