Пси луталице и медведи све чешће праве штету сточарима

Сточари страхују за своја стада
Сточари страхују за своја стада
ИнфоАГРАР / 23.септембар 2019. / Живот села

Сточари из села код Нове Вароши трпе све већу штету. Летос је у нападима чопора паса луталица страдало тридесетак оваца, а на стада су почели да ударају и медведи па су мештани у страху. Добра вест је међутим да ће онима којима су бесни чопори проредили стада општина први пут надокнадити штету. За разлику од њих сточарима  који  трпе од дивљих звери остаје једино да се надају у милост државе.

Највише штете претрпели су мештани Бистрице, где је у августу, само у једном дану, у нападу паса луталица страдало двадесетак брава.
       
 -На стадо са 38 грла које се налазило код штале испод куће, пси луталице удариле су у преподневним часовима, док сам био на послу у пилани . Заклали су ми шест оваца, а штета је могла да буде и знатно већа да у помоћ нису притекле комшије. Пар часова раније мом брату Милошу страдало је четворо јагњади, док су комшији Милану Рајићу пси заклали чак 11 уматичених грла.Велика је то мука за сељака. Годинама улажеш и мучиш се а онда ти пси луталице све униште само у једном дану - јада се Михајло Миросавић из Бистрице.

Мештани су у страху и од медведа који се из планине спуштају у села и кидишу на стада. У Кућанима на Муртеници, заклали су неколико грла, а вапаји за помоћ све су гласнији и из села на ободима кањона Увца. Недавно је у Радоињи мештанину Милошу Бјелићу медвед заклало шест оваца.

-Бежећи од медеведа који је у поподневним часовима ударио на стадо, у шуму су побегле 22 овце. Звер је током ноћи растргла њих шест, док су се остале живе вратиле кући. Стадо са стотинак оваца било је као и обично, на паши у забрану, на око два километра од куће. До сада нисам имао проблема са дивљим зверима, а колико знам ни моје комшије. Дан након што је мени направио штету, медвед је прешао у село Сеништа, на супротну обалу реке, и тамо једном домаћину заклао овна и две овце. Мада се напад десио пре скоро месец и по дана, још нисам успео да од државе наплатим штету- прича за „АгроКЛУБ“ Милош Бјелић. 

Одборници Скупштине општине Нова Варош донели су средином августа одлуку да се обештећење из општинског буџета може у будуће исплаћивати и сточарима који трпе штету од паса луталица, што до сада није била пракса. Према овој одлуци, накнада за уматичену овцу је до највише 12.000, а за неуматичену до 8.000 динара, док је обештећење за крупну стоку знатно веће. 

-У зависности од врсте и опсежности повреде у нападу паса луталица, за уматичену краву предвиђен је износ накнаде до 60.000, а за неуматичену до 40.000 динара. На основу захтева које грађани подносу комуналном инспектору, општинска комисија врши процену њихове основаности и упућује предлог општинском правобраниоцу ради закључења вансудског поравњања и предлаже износ накнаде. Иста процедура је у и случају уједа- каже Мерхила Дивац из  општинске комисије која је формирана са задатком да изврши процену основаности ових захтева грађана.

Мачке и пси луталице годинам уназад су озбиљна претња и за општински буџет, из кога је само лане  исплаћено 2,5 милиона динара на име обештећења за уједе. Луталице су прошле године озледиле више од 50 грађана, а у општинском правобранилаштву процењују да ће приближно исти број захтева за надохнаду штете бити и ове. Према новом правилнику, који је допуна старог од пре три године, у зависности од повреде, за пунолетно лице може се исплатити обештећење до највише 25.000, а за малолетну децу од 50.000 до 80.000 динара.

-На плаћање накнада обавезује нас Закон о комуналним делатностима, а исту муку муче и друге локалне самоуправе у Србији. У протеклом периоду било је више покушаја да самостално или у сарадњи са комшијама из Прибоја и Пријепоља саградимо азил за псе. Азил би значајно ублажило проблем, али су сви планови и договори остали само  мртво слово на папиру- кажу у Општинској управи у Новој Вароши.        

Извор:  agroklub.rs/ Жељко Дулановић         
 

Наша Златка