Произвођачи незадовољни откупном ценом малине

Траже минимум 140 динара. Малињак у Бистрици
Траже минимум 140 динара. Малињак у Бистрици
ИнфоАГРАР / 10.јун 2019. / Агро вести

Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић каже да су откупљивачи понудили цену од 100 динара по килограму тог воћа, што је неприхватљиво, и позвао представнике власти да спрече такву уцену.

Он је за БЕТУ рекао да је стручна комисија, у чијем је формирању учествовала и Влада Србије, утврдила да најмања произвођачка цена, пре него што је невреме уништило значајне количине рода, не сме бити мања од 140 динара.

-Снег, град и обилне падавине у четири наврата овог пролећа уништавали су малину у Златиборско-моравском округу, а јуче поподне и у Ивањичком крају, и по пети пут, јер је падао град, срећом краткотрајно, умањили су приносе и до 80 одсто, па ће бити тешко од преосталог рода извући приход који би покрио бар део трошкова- рекао је Радовић.

Додао је да је тако "ниска понуђена цена од 100 динара само доливање бензина на ватру".

-Молимо државу и откупљиваче да реално сагледају ситуацију у којој су се, посебно ове године, нашли произвођачи малина и купина- рекао је Радовић.

Произвођач малина и купина из Богатића Миленко Нешић рекао је да "цена од 100 динара није ниска него безобразно ниска".

-Манипулишу нама као да траже да им уз предате малине још и доплатимо то што смо целе године радили- рекао је Нешић.

У Србији се, према његовим речима, сваке године смањује принос малина и купина јер "извозни лоби који хоће да откупи то воће за багателу уцењује, па произвођачи немају финансијских могућности да после бербе прехране и заштите саднице због чега из године у годину пада принос и убрзано се гаси та производња".

-Просечан принос малина 1986. године био 15 тона по хектару, 1998. године је пао на осам тона, 2007. спустио се на око пет тона, а ове године ће бити добро ако буде и четири тоне- рекао је Нешић.

Ове сезоне само брање килограма малине, под условом да се нађе радна снага, коштаће, како је рекао, око 70 до 80 динара, па килограм не сме да кошта мање од 180 до 190 динара.

Он је казао да ни произвођачка цена коју је утврдила комисија од око 140 динара по килограму није реална, посебно када је понуда малине мала као ове године када је невреме уништило род.

-Откупљивачи ће потпуно уништити производну малина и купина, 27 година узгајам малине, а 30 купине. Купине су засађене на површини од хектар земље, а прошле године сам одустао од брања јер је килограм коштао 40 динара- рекао је Нешић.

Извор: БЕТА
 

Наша Златка