ПОРАЛИСT : Спреј драјер за Институт „Др Јосиф Панчић“

Вредна опрема
Вредна опрема
ИнфоАГРАР / 18.новембар 2019. / Агро вести

Лабораторијска и пратећа опрема, вредна скоро 4,5 милиона динара, испоручена је прошле седмице Институту за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ из Београда. Опрема је набављена у оквиру пројекта ПОРАЛИСТ који заједнички реализују Регионална развојна агенција „Златибор“, НВО „Мултимедијал“ из Црне Горе и Институт „Др Јосиф Панчић“.

Апарат за издвајање активних материја из лековитог биља и пратећи сет опреме неопходан је тиму научних радника из Институту за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ за лабораторијски рад и теренска истраживања у планинским подручјима општина Пријепоље и Бијело Поље, која се реализују у оквиру пројекта ПОРАЛИСТ.

Значај набавке ове опреме и пројекта истакао је проф. др Небојша Менковић, директор Сектора науке Института. Директор РРА „Златибор“ Славко Лукић рекао је да природне потенцијале Пријепоља и Бијелог Поља треба искористити тако да богатство лековитог биља буде стављено у функцију развоја туризма, али и предузетништва и економског развоја региона.  Председник НВО „Мултимедијал“ Жељко Ђукић је казао како је пројекат прилика да се грађани и грађанке подсете значаја прераде и прикупљања лековитог биља, којим се данас бави мали број особа.

Церемонији пуштања опреме у рад присуствовали су партнери на пројекту и представници Министарства финансија и Министарства за европске интеграције. Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру првог позива ИПА 2 Програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, уз подршку Министарства за европске интеграције Републике Србије и Канцеларије за европске интеграције Црне Горе. Уговор о суфинасирању средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније а укупна вредност пројекта је око 261 хиљада евра.

Извор: infoagrar.rs/ Владимир Малешић

Наша Златка