Помоћ за младе пољопривреднике из лимске долине

Значи им пуно: Млади пољопривредници из Пријепоља
Значи им пуно: Млади пољопривредници из Пријепоља
ИнфоАГРАР / 30.јул 2019. / Живот села

Породица  Фадиле Џиновић из Сељашница на поклон је добила јуницу, а двадесетогодишњи Александар Дивац мотокултиватор у заједничкој акцији Фондације „Ана и Владе Дивац“ и општина Пријепоље.Поред њих помоћ ће добити још 20 младих пољопривредниика из лимске долине. Уговори о донацији потписани су са пољопривредним произвођачима, а вердност пројекта је три милиона динара. 

Максималан износ појединачне донације је до 180 хиљада динара, али помоћ није у новцу, већ подразумева набавку стоке, пластеника, пољопривредне механизације, грађевинског материјала за подизање нових стаја...

-Моја породица и ја се већ бавимо пољопривредном производњом. На конкурсу локалане самоуправе и Фондације нашег земљака Влада Дивца и његове супруге Ане добили смо средства за набавку јунце јер нам је жеља да се на нашем газдинству бавимо и сточарством. Од пољопривреде може да се живи ако се цела породица укључи у посао. Верујемо да неће бити проблема са пласманом производа и надамо се да ћемо следеће године имати још једну јуницу на нашем газдинству- каже Фадила.

На конкурс за донаторска средства пријавило се 57 младих произвођача, старости од 21 до 40 година. Након провере стања на терену комисија је донела одлуку да средства добије њих 22, који испуњавају све услове конкурса.

-Већ шест година бавим се воћарством, а имам засад на неколико хектара.Мотокултиватор који сам добио значајно ће ми помоћи да унапредим производњу- каже Александар Дивац. 

Млади пољопривредник Љубисав Гојаковић добио је пластеник. На породичном имању у селу Гробнице он већ има 14 својих пластеника и бави се производњом поврћа. 

-Пластеник који сам добио значајно ће ми помоћи да унапредим производњу. Планирам да у њему производим расад, а увешћу и грејање да би ми парадајиз, краставац и паприка раније стизали за бербу- каже Гојаковић. 

Ово је шеста година како Фондација „Ана и Владе Дивац“ у сарадњи са локалном самоуправом и општином Пријепоље реализује пројекат „Дивац пољопривредни фондови“. До сада је подржано 106 младих пољопривредника са укупно 13 милиона динара. Услов је био да нису старији од 40 година, а приоритет при одабиру имала су домаћинства којима је пољопривреда примарни извор прихода и лица без сталног запослења, као и лица са примањима које не задовољавају основне потребе домаћинства. 

-Пет породица се ове године одлучило за набавку домаћих животиња, док ће мо једном момку  помоћи у грађевинском материјалу. Ове године додели смо четири пластеника, а остало су пољопривредне машине.  Једина обавеза ових младих пољопривредника је да добијено не отуђе, и да то користе на њихово и наше задовољство. Циљ пројекта је да се економски оснаже породице и млади људи који желе да се баве пољопривредом– каже Нада Обрадовић из Фондације „Ана и Владе Дивац“.

Пољопривредна производња у општини Пријепоље је у експанзији, а последњих година овде је подигнуто више од 500 хектара малињака и на десетину фарми крава, оваца и коза. Све је више младих који, уместо да селе у град, остају на родитељским огњиштима и обрађују земљу.Општина Пријепоље је ове године у буџету определила 27 милиона динара за развој пољопривреде, од чега два милиона на име учешћа у заједничком пројекту са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“.

-Наш циљ је да младе људе задржимо на селу. Надамо се да ће им ова средства помоћи да унапреде своја газдинства и да се још озбиљније посвете овом послу- каже Мира Бојовић, члан Општинског већа Пријепоље.
 

Извор: agroklub.rs/ Жељко Дулановић

Наша Златка