Опет родила малина и цвета воће, биће оштра зима?!

Биће нове бербе: У малињаку Миланка Ракетића
Биће нове бербе: У малињаку Миланка Ракетића
ИнфоАГРАР / 21.октобар 2019. / Пољопривреда

Mалињаци код Нове Вароши ових дана су се опет окитили плодом као да је средина лета. И јабуке, крушке и трешње су исцветале по други пут, што према народном веровању најављује дугу и оштру зиму. 

Уколико не буде јутарњег мраза, у малињаку Миланка Ракетића у Дражевићима ових дана ће нова берба. Млади ластари савили су се под тежином плода, а малина која се црвени на јесењем сунцу није ни мало лошијег квалитета у односу на ону која је убрана у јулу. У засеоку Мокреч надомак града, Ракетић има 10 ари малине, углавном сорте виламет.

Слично је и код Риста Друловића у Криводолу изнад Златарског језера, а јесенас су  родили и малињаци у Челицама, Бистрици, Рутошима, Радоињи, на Брду...

-Малину гајим дуго година и до сада се ништа слично није дешавало. Родила је опет скоро свака друга, трећа стабљика. Летошњу малину сам предао у хладњачу,   док ће ова јесења вероватно у џем и сок- каже Ракетић.

Готово да нема воћњака у овом делу Србије без јесењег бехара. Цветови су додуше ретки, тек по неколико на стаблу, а није ретко да се на истој грани нађу и плод и цвет.

-Према народном веровању, јесење цветање воћа најављује изузетно хладну зиму. Међутим, ни клима више није иста као пре, па су и ове прогнозе на основу појава у природи све мање поуздане- кажу мештани планинских села .

Агрономи кажу међутим, да је јесењи бехар измамило неуобичајено топло време за ово доба године и да би воћари уместо "бабским причама" требали више пажње да посвете агротехничким мерама, како би им засади што спремније дочекали снегове. Које радове треба ових дана обавити у воћњацима због појачане ретровегетације читајте ОВДЕ

(Ж. Дулановић)
 

Наша Златка