Одржани "Осми сусрети златарских села"

Најбољи рабаџија је Видан петаковић из Дражевића
Најбољи рабаџија је Видан петаковић из Дражевића
ИнфоАГРАР / 8.јул 2019. / Живот села

Делије из Горачића биле су без премца на „Осмим сусретима  златарских села“ одржаним јуче на вису Џаде у Мушковина. Забележено је неколико рекорда, као и највећа посећеност од како се организује манифестација, па организатори најављују проширење терена и паркинга на 1450 метара висине.
    
Показујући и спретност и снагу, екипа Горачића доминирала је као нико до сада. Победили су у старим чобанским вештинама - бацању камена с рамена, скоку у даљ и надвлачењу кличка, али и стругању балвана, а преслишали  су ривале у одбојци и фудбалу.
    
Урош Гујаничић из екипе Мушковине најбрже је претрчао стазу. У исцрпљујућој борби „тешкаша“ у вучењу конопца, по врућини, екипа „Пилане“  је у тек у трећем покушају обезбедила победу над „Златаршпедом“.
    
Као и увек – највеће замнимање посетилаца владало је за надметање рабаџија. У вучи трупца  јеле, „четворка“ од  1,72 кубика,  награду су однели син и отац Бојан  и Видан Петаковић из Дражевића.
    
- Голуб и Шароња, стари седам година, тешки  су око 2,3 тоне. Пуштени су у паши од Ђурђевдана до првог снега, дневно добију по три-четири килограма жита.Овог пролећа извукли су 200 кубика грађе комшијама – каже Видан Петаковић, најбољи рабаџија Златара и околине до идућег Ивањдана. 
    
Сусрети  на некадашњем састајалишту чобана, дрвосеча и рабаџија,   на раскрсници златарских     путева у Мушковини и  надморској висини од 1450 метара, подсетио је на стара добра времена: кад се  у народу били чешћи сусрети и виђења,  а  чула се завичајна песма „Ој, планино, моја мила, ти си мене одгајила...“ Иницијатор и стожер окупљања је породица Стојана Брајовића, ужичког пензионера, родом из Мушковине, на јужним падинама планине. Брајовић наглашава да га посебно радује што све већи број  младежи и деце  доплази на завичајна огњишта  и   подсећа на корене, претке и  благо планине.
    
Домаћини „Осмих сусрета  златарских села“ били су село Дрмановићи и предузеће „Сложнба браћа“ Војка Пурића, а дародавац награде за рабаџије „Србијашуме“. Догодине ће такмичаре и госте дочекати село Правошево и предузетник Ђоко Љујић.
    
- Број посетилаца обавезује нас да за идућу годину уредимо већи простор за окупљање и такмичења, као и обезбедимо далеко више паркинг места - каже Верко Јовановић из Организационог  одбора.
 (Текст и фото: Драгољуб Гагричић)

Наша Златка