Нова невоља за малинаре, због сушења засада десеткован род

Комисија ће обићи 2.000 засада (Фото: poljoinfo.info)
Комисија ће обићи 2.000 засада (Фото: poljoinfo.info)
ИнфоАГРАР / 8.мај 2019. / Пољопривреда

У малинарству ове године главна тема није цена већ сушење засада. Због тога ће, процењује се, род бити мањи 50 до 70 одсто. Болест малињака је регистрована у целој земљи, а Влада је на предлог Асоцијације малинара, формирала стручне тимове да утврде узроке и предложе мере за спас производње која држави доноси девизни прилив од око 250 милиона евра годишње.

Најпре град, а потом ниске откупне цене, па су многи малинари прошле године обрали чист губитак. Неки су зато, своје малињаке напустили, други недовољно заштитили, али овогодишње сушење биљака поједнако захвата и оне засаде где су примењене све агротехничке мере и наговештава још веће проблеме.

-Ако овако настави, бојим се да је малина пред уништењем. Овде, као што знате, да изнад 90 одсто људи живи искључиво од малине- каже за РТС Милан Радојићић, воћар из Трешњевице код Ариља

-Може се очекивати од 50 до 70 процената ће бити мање малине на територији целе Србије. Анализа ће урадити своје, струка ће показати, па ћемо видети у коме је главни кривац-  каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије. 

Стручни тимови су на терену и за два месеца треба да обиђу више од 2.000 малинара широм Србије.

-Очигледно да ће бити смањења рода, главна битка ће се водити за род који ћемо добити у следећој години- каже Драган Раховић са Института за примену науке у пољопривреди.

-Један од разлога јесте управо неодговарајући садни материјал. Али, ми очекујемо да ћемо за наредне две године имати сасвим довољну количину садног материјала да покријемо читаво подручје републике Србије- каже Милан Лукић, директор Иинститута за воћарство из Чачка.

Помоћник министра за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Богићевић каже да треба спасти оно што се може у овој години, а онда треба направити систем, који ће бити тако устројен да се овакве ствари не би дешавале.Зато ће се појачати рад саветника и инспекцијски надзор, а све како би се сачувала производња - од воћњака, преко хладњача, до тржишта и извоза.

-Ниједна карика не сме да испадне из ланца, значи, јако је битно да сви будемо заједно у целом овом проблему, јер, дефинитивно, једни без других не можемо и дефинитивно морамо сви стати уз ову причу, да би очували ову производњу- каже Драгиша Терзић, председник Скупштине општине Ариље. 

Губици у овогодишњем роду и приходу, велики су проблем ариљских, али и свих осталих српских воћара као и државе, чији је други извозни агропроизвод управо - малина.

Извор: РТС/ Јелена Божовић

Наша Златка