На реци Петници више од 20 рибњака

Пастрмку гаје 35 година: Ненад Тодоровић
Пастрмку гаје 35 година: Ненад Тодоровић
ИнфоАГРАР / 27.јануар 2020. / Живот села

У селу Потпећ, на реци Петници, која је дугачка свега два километра, налази се преко двадесет рибњака у којима се узгаја калифорнијска пастрмка. Узгајање рибе на овој реци у хладним данима није баш лако, али се узгајивачи сналазе.

Домаћинство Тодоровић из Потпећа већ 35 година на реци Петници има свој рибњак. Традицију узгајања калифорнијске пастрмке од оца Зорана наследио је Ненад. Њихов рибњак је скоро на самом изворишту реке Петнице.

-Спољна температуре нема утицаја на пастрмку, али зато температуре воде има јак утицај. Температура воде у реци Петници је око девет степени, мада зна да падне и на шест степени, али никада не леди. Када падне тако ниско онда риба неће да једе. Због тога рибу хранимо са јачом храном, додајем храну са више масти. Има готова храна да се купи у гранулама богата протеинима и мастима италијанског произвођача- објаснио је Ненад Тодоровић.

Ненад каже да лети, када су врућине и температура воде порасте до 13 степени, да је масна храна на минимуму, јер риба добија сало и може доћи до срчаног удара.

-Због таквих услова и зими и лети имамо идеалне услове за узгајање калифорнијске пастрмке- додао је наш саговорник.  

Први рибњак у домаћинству Тодоровић подигао је Зоран са својим оцем Божом. 

-Некада су отац и деда направили два мања рибњака са калифорнијском пастрмком за своје потребе. Од пре две године додао сам још два већа рибњака. У њима су калифорнијске пастрмке различитих величина. Гаји се млађ од 10 грама, па на даље. Потребно је шест месеци да дође до конзумне пастрмке. Како расту пребацујемо их у друге базене, а и исхрана се мења- додао је Ненад.

Село Потпећ се налази на пола пута између Ужица и Пожеге. У њему се налази позната туристичка дестинација Потпећка пећина, која је атрактивна по свом улазу, који је највећи на Балканском полуострву. Изградиле су је воде понорнице које избијају из пећине и стварају Петницу - пећинску реку. Одликује се по чистоћи.

-Баш та њена чистоћа је погодна за узгајање калифорнијске пастрмке па није ни чудо што само на њених два километра дужине налази преко двадесет рибњака. То је и разлог зашто у овом селу млади остају. Ово је само почетак мог озбиљног рада. Планирам да овде направим мрестилиште и да производимо калифорнијску пастрмку у великим количинама- каже наш саговорник.

О рибњаку у породици Тодоровић главну је бригу преузео Ненад, а помаже му отац. Ненад каже да је веома битна хигијена базена, како лети, тако и зими.

-Сада једном седмично чистимо базене. Снизимо ниво воде, а онда рибамо четкама и отклањамо талог. Ако се не чисте базени онда риба почиње да се осећа, а може и да се зарази- додао је Ненад.

Биће ту посла, нада се Ненад. Нарочито лети, када долазе туристи, јер планира да у понуди има и свеже пржену и филетирану рибу. И посебно, каже овај младић, све више људи постало је свесно колико риба значи у исхрани, те су почели да је конзумирају свакодневно, невезано за постове.  

Први рибњак калифорнијске пастрмке на реци Петници саграђен је пре четири деценије, одмах испод саме пећине. Саградио га је Петар Тодоровић. То је био и први приватни рибњак у тадашњој Југославији. Направљен је за своје потребе, али како су учестали туристи, нарочито они са Златибора, рибњак се проширио, а након њега почели су да се нижу рибњаци на сваких сто метара.

Избор: agroklub.rs/ Звездана Глигоријевић

Наша Златка