Медведи праве штету сточарима око Увца

Терорише сточаре (Фото: Илустрација)
Терорише сточаре (Фото: Илустрација)
ИнфоАГРАР / 20.November 2019. / Живот села

Медведи опет сеју панику око Увца. У засеоцима низводно од бране на Радоињском језеру код Нове Вароши последњих месеци заклали су око 40 коза и оваца, па су мештани у страху за своју чељад и стада. У куће се затварају са првим мраком и не излазе без преке потребе. 
       
Као и пре две године и ове јесени је највише штете било у стадима сточара из Клака у Сеништима, а медвед је зулум чионио и њиховим комшијама у Мутавџићима, Пољу, на Тавнику... Штете трпе и сеоска газдинства у Радоињи,  на супротној обали реке, а звер је летос кидисала  и на стада у Кућанима.  
       
-Мени је медвед заклао за ноћ пет оваца, и још једну ранио али је успела да преживи. Комшијима  Радомиру Мијајловићу и Радојки Чорбић заклао је по четири, а Слободану Жунићу једну. Медвед је убио и овна Мирољубу Младеновићу, а покоља је било и у другим засеоцима, чак и горе око магистрале. Обично овцу одвуче у кањон и оно што не поједе закопа, па се после две-три вечери врати по остатак стрвине – каже Миланко Минић из Клака.
       
Миланко Минић има око 60 оваца и један је од ретких младих сточара у селу које се полако гаси. Стадо је ту ноћ, као и обично, било затворено у тор ограђен жицом, недалеко од куће.
       
-Ударио је у сумрак, и право је чудо да ништа нисам чуо. Предходну ноћ ме пробудио лавеж кера, али нисам приметио ништа сумњиво. Вероватно да је и тада долазио, али се из неког разлога предомислио и одложио покољ. И комшије се жале да су виђале трагове око куће, па се сви плашимо за своју безбедност - прича Минић. 
        
Мештани су јесенас у више наврата тражили од наџених да их заштите, али ништа. Вапаји за помоћ све су гласнији и из села на супротној обали реке, где је медвед само Милошу Бјелићу из Радоиње заклао шест оваца. 
       
-Бежећи од медеведа који је у поподневним часовима ударио на стадо, у шуму су побегле 22 овце. Звер је током ноћи растргла њих шест, док су се остале живе вратиле кући. Стадо са стотинак оваца било је као и обично, на паши у забрану, на око два километра од куће. До сада нисам имао проблема са дивљим зверима, а колико знам ни моје комшије. Дан након што је мени направио штету, медвед је прешао преко реке у Сеништа и тамо једном домаћину заклао овна и две овце - прича Милош Бјелић. 
        
У Сеништима, Драглици  и другим селима на падинама Муртенице, медведи су пре две године за кратко време убили двадесетак брава, након чега све до јесенас нису правили већу штету. На основу трагова које остављају, мештани тврде да планином крстари више медведа, међу којима има и изузетно крупних примерака. 
         
- Муртеница је пуна звериња, које у потрази за храном силази у планинске засеоке и прави штету. Комшије из сасеока ближе Увцу кажу да се у пар наврата, са удаљености од око 100-150 метара,  видели крупног медведа како у сред бела дана замиче преко поља у кањон. И горе у планини редовно виђају  мечку са два мечића - каже Радиша Кутлашић, председник Месне заједнице Драглица за више села. 

Извор: agroklub.rs/ Жељко Дулановић

Наша Златка