Мајски снег притиснуо воћке

Пало више од 10 центиметара снега
Пало више од 10 центиметара снега
ИнфоАГРАР / 15.мај 2019. / Пољопривреда

Нова Варош јутрос је осванула у белом, али је мајска мећава овај пут изгледа причинила знатно мању штету него пре три године када је влажан и тежак снег завио у црно воћаре. Мада су прогнозе о роду незахвалне, прве процене говоре да ће због закаснелог снега приноси у малињацима бити умањени за десетак посто, а штету је причинио и на осталим воћарским културама, нарочито у вишим пределима. Мању штету претрпели су и малињаци у Пријепљу, док је у ивањичком крају мајски снег преполовио род.
         
Широм југозападне Србије 14. маја je вејало као усред зиме, али је снега највише било у нововарошком крају. На висовима Златар, Јавора, Муртенице, Чемернице и Босања за кратко време форирао се бели покривач дебљине и преко 10 центиметара, а вејавицe je било и у нижим пределима.
        
Снег се задржавао на гранама и ломио ластаре, па су многи малинари ноћ провели у својим засадима.
         
-Ангажовао сам родбину и део радника да до зоре отресамо снег са тек излисталих грана. Срећа да је ове године због мајских киша и хладноће каснила вегетација, па штета није велика како смо страховали. Изломљени ластари су извор заразе и уколико уграбим да на време препрскам засад заштитним препаратима биће овог лета и рода и посла за бераче, а у јеку посла ангажујем и до 40 сезонаца- каже Јеленко Јаџић који у Виловима, на 1.154 метра надморске висине има три хектара малињака и највећи је произвођач у нововарошком крају.
       
У овом делу Србије малина све више осваја планинске врхове, а само у селима код Нове Вароши гаји се на преко 65 хектара. Након синошње мећаве многи произвођачи су у страху за овогодишњи род.

-Процене се разликују од малињака до малињака, али ће тек прве врућине након мајског снега показати стварно стање у засадима. Ова година је посебно тешка за малинаре. Многи засади су почели да се суше и уколико се на време не примени адекватна заштита хемијским препаратиа мајски снег ће додатно убрзати пропадање малињака- каже Милутин Живковић, председник Удружења „Златни брег“ које окупља произвођаче јагодичастог воћа.

Снег који је јуче по подне и синоћ пао у вишим пределима ивањичке општине направио је огромну штету у малињацима, јавља “ИнфоЛИГА”. Страдале су и друге воћке али су малине најгоре прошле јер су засади преполовљени.

-Почео је касно да пада, супруга, ћерка и ја смо покушали под лампама да стресамо воћке, није било помоћи. Мокар, тежак снег као да га неко сипа одозго, све је уништено. Јутрос када смо погледали малињак, страшно. Да се сит човек исплаче, где оде сва наша мука, труд и рад- пита се Миљан Ђурашевић из села Рзиње код Ивањице.

          

У општини Пријпоље снег је највише штете направио у комаранским селима. Председник Савета месне заједнице Орашац Сеад Бјелак рекао је за “Форум ИНФО” да је освануло 10 центиметара влажног снега који је причинио штету у малињацима.

Према речима Ифета Хамзића из Службе за пољопривреду општине Пријепоље, оштећења у малињацима су само механичка и односе се на поломљене младе гранчице малине, јер се температура није спуштала испод нуле. Он додаје да ће од температура у наредном периоду зависити степен оштећења, а да за сада није дошло до оштећења услед мржњења пупољака.

       
(Жељко Дулановић)
 

Наша Златка