Коза Лепа у увачким литицама другује са орловима

Атракција за туристе: Лепа у кањону Увца
Атракција за туристе: Лепа у кањону Увца
ИнфоАГРАР / 2.август 2019. / Шареница

Коза Лепа одметнула се пре седам година у литице кањона Увца код Нове Вароши, а јатаци су јој орлови лешинари и гости овог резервата природе. Кањон Увца познат  по својим мендрима, омиљен је међу туристима. Он је и дом белоглавог супа из једне од највећих колонија у овом делу Европе. 
           
Из чијег стада је Лепа преко планинских висова дошла на плато Довратник то нико не зна. Ово је познат сточарски крај па се претпоставља да је из неког од околних села. Сви су мислили да се у литицама неће дуго задржати, али она се сместила у мању пећину, узводно од бране на Увачком језеру, и у њој живи и данас.
           
-Три године је у истој пећини живела са паром белоглавих супова.  Када су извели младунце, орлови су одлетели а она је остала сама– каже Стево Радовановић, ренџер у Специјалном резервату природе „Увац“.
           
Веома брзо по доласку у литице изнад језера, Лепа је постала права атракција за многобројне туристе који у пловилима обилазе станиште белоглавог супа, краља небеских висина. С камена на камен, грациозно као дама, често се низ платије спути до воде како би појела хлеб или другу храну коју јој из чамца на стене избаце посетиоци резервата.
            
-Обично не иде далеко од пећине, чак ни зими. За живот је одабрала осунчано место, до кога је копном чак и зверима скоро немогуће доћи. Снег овде брзо окопни па за исхрану  увек има лишћа и суве траве – кажу чувари приорде у Резервату Увац.                 
           
Најатрактивнијим делом кањона Увца и Увачког језера лане је крстарило скоро 14.000 туриста. Интересовање је знатно веће али је одлуком Завода за заштиту природе Србије лимитиран њихов број како би се очувале бројне угрожене биљне и животињске врсте и спеолошке одлике.
            
-Кањон Увца са своја три језера прави је драгуљ природе, због чега је одлуком државе и стављен под строги режим заштите. Специјални резерват природе просторе се на 7.500 хектара, станиште је 24 врсте риба, док је кањон дом за 170 вртса прица од којих је најпознаатији белоглави суп. Кањон обилује и броним пећинама. Оне су део Ушачког пећинског система  који је са својих 6.185 метара дужине највећи спелеолошки систем у Србији- каже Миљка Дучић, директорка предузећа „Резерват Увац“ које газдује овим природним добром. 

Извор: agroklub.rs/ Жељко Дулановић

Наша Златка