Ко пали жетвене остатке остаје без субвенција

Апел на опрез: Седам  пожара у пар дана
Апел на опрез: Седам пожара у пар дана
ИнфоАГРАР / 7.април 2019. / Живот села

 

Због учесталих пожара на отвореном из Општинског штаба за ванредне ситуације у Новој Вароши апелују на мештане да током пролећних радова не пале биљне остатке на њивама, ливадама и пашњацима. Неодговорнима следе новчане казне које нису мале,  а законска новина је да ће пољопривредна газдинства за која се утврди да су спаљивала жетвене остатке изгубити и право на подстицајна средства у пољопривреди  у периоду од две године.

Током марта забележено је укупно десет пожара на отвореном, а најкритичније је било прошлог викенда , од петка 29. марта до понедељка 1. априла, када су ватрогасци имали чак седам интервенција. А горело на све стране, у Дрмановићима, Рутошима, Вранешима  и Драглици, као и у градским насељима Браношевац, Шанац и Зебиновац. У Радоињи је ватра у Мангури захватила ниско растиње, саднице четинара и шуму на скоро 100 хектара, док је у Бистрици у засеоку Соколова горело на 25 хектара. Узрок свих пожара је људски немар.

-Ово на срећу није рекордан број пожара, пре две године смо у марту интервенисали чак 33 пута. Међутим, у селима на вишим надморским висинама где је до скоро било снега тек крећу пољски радови, па нам је април посебно критичан. Ново ватрогасно возило које смо добили јесенас знатно нам је олакшало рад, посебно на теже приступачним теренима. Међутим, како наша јединица броји 13 ватрогасаца можемо да у исто време интервенишемо са највише три екипе, а дешавало се да ватра истовремено гори на више локација од тог броја- каже командир Ватрогасне јединице у Новој Вароши Југослав Милетић. 
         
Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено је законом. Протеклих година више мештана је платило новчане казне због изазивања пожара, а надлежни кажу да ће држава због огромне материјалне штете ове године спроводити још оштрију казнену политику.
           
-Према Закону о заштити од пожара лице које је изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције у складу са посебним прописом. Прекршајна новчана казна за физичка лица је 10 хиљада динара, а за правна од 300 хиљада до милион динара. Спаљивање биљних остатака често је узрок неконтролисаних пожара који могу имати катастрофалне последице, па ће се од ове године пуно више радити и на превентиви - каже начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Радивоје Бујишић. 
           
Спаљивање биљних остатака, тврде надлежни, нема ни једну корисну сврху , већ само иде на штету пољопривредним прозвођачима. Паљењем се уништава површински слој земљишта који је најважнији за доношење рода у наредним годинама. Ватром се убијају и сви живи организми у земљишту, попут   кишних глиста и  микроорганизама, који врше разлагање органских материја и  имају незаменљиву улогу у исхрани биљака. Због тога се са становишта струке, уместо паљења препоручује заоравање земљишта.

-Заоравањем се побољшава водни режим земљишта, па та земљишта садрже у време јесењег, односно зимског орања и до 2,5 посто више влаге од оних парцела на којима стрњика није заорана. Заоравање је и мера борбе против корова, али и вид слабијег ђубрења земљишта јер се овом мером земљишту враћа један део органских материја које су из њега изнете приносом. Лакша је основна обрада земљишта, јер се мање стврдне, па је и знатно мањи утрошак горива –каже се у апелу Општинског штаба за ванредне ситуације упућеном мештанима Нове Вароши. 
          
ГОРИ ШИРОМ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ: Пожари на отвореном овог пролећа праве велику штету широм западне Србије, а у Ивањици је на жалост смртно страдала и једна особа.
          
Приопадници Ватрогасно-спасилачког батаљона Пријепоље који покрива три општине, у марту ове године су гасили 80 пожара , што је знатно више него у истом периоду прошле када их је било свега 15. Највише посла било је последњег викенда у месецу, када су ватрогасци у Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши имали чак 25 интервениција.
            
Надлежни кажу да су у току прекршајни поступци против више особа које су својим несавесним понашањем изазвале пожаре.

Текст и фото: Жељко Дулановић

Наша Златка