Књига о обичајима и животу Старог Влаха

Млађани чувари традиције - са промоције у Библиотеци
Млађани чувари традиције - са промоције у Библиотеци

Књига аутора Милосава Обућине “Речник народне културе Старог Влаха” драгоцена је ризница народног умља и живљења. Издавач је Библиотека “Јован Томић” у Новој Вароши.

У овој, још једној завичајној публикацији, аутор је зналачки, језгровито и упечатљиво, обрадио двадесетак тематских целина. Као права народна зрнца, у књизи су саткане речи везане за обраду конопље, употребне и одевне предмете, обућу, покућство, припремање традиционалне хране на овим просторима, народних обичаја и  обреда, предсказивања одређених природних појава, веровања, бајања, народне медицине, као и забаве, друштвених игара, моралних поука и порука… 

-“Речник народне културе Старог Влаха” је важно дело јер представља драгоцену оставштина за будућност. Посебно је значајан у очувању нашег прелепог српског језика, који су преплавиле туђице односно стране речи и изрази. Томе доприносе електроника, интернет и дигитализација. Болно је сазнање да се тај процес рушилачки наставља и убрзава –каже рецензент књиге Радован М.Маринковић, члан Одбора за проучавање села Српске академије наука и уметности. 

Према његовим речима делу Милосава Миша Обућине, завичајног писца и хроничара, недостају опште познате и још незаборављене речи, као и научни приступ односно обрада података. 
–Прве је намерно избегао, а научни апарат му није потребан, јер је то у његовом случају сам старовлашки народ, ауторов завичај у коме је провео највећи део свог живота. Са сваком одредницом у књизи се свакодневно сусретао, многе предмете сам укористио, духовне обреде спроводио и са њима живео – каже Маринковић. 

Књига је угледала светлост дана захваљујући средствима Министарства културе и Општине Нова Варош, који су овај издавачки подухват Библиотеке “Јован Томић” подржали са око 350.000 динара. Книга је објављена поводом века од завршетка Првог светског рата. 

- “Речник народне културе Старог Влаха” је један у низу бисера којима се чува народна традиција овог краја, у којем је историјска и културна баштина још увек неистражена и недовољно позната и популарисана, чак и у локалној јавности- рекла је директорка Библиотеке Милана Јелић на недавној промоцоји књиге у Новој Вароши на којој су делове из књиге говориле млађа и старија група локалних глумаца и рецитатора.

Милосав Мишо Обућина аутор књиге “Речник народне културе Старог Влаха”, професор  је у пензији. Рођен је у селу Љепојевићи на Јавору, а до одласка у пензију живео је и радио у  Ново Вароши. До сада је објавио по три завичајне монографије (“Штитково”, “Поповићи” и “Братство Обућина”) и збирке песама (“Звуци са Калипоља”, “Сабор на Јавору”и “Бдења”), као и две књиге приповедака и једну прича. Може се похвалити и са укупно осам романа, али и са бројним другим књижевним, научним и истраживачким радовима објављеним у угледним часописима и публикацијама. 

Извор: “Варошке новине”/Розита Поповић

Наша Златка