Херитиџ, двородна сорта малине

Гаји се и у пластенику
Гаји се и у пластенику
ИнфоАГРАР / 9.април 2021. / Реч струке

Херитиџ спада у групу ремонтантних ( двородих ) сората малине . Нашла је место у производњи као резултат повећане потрошње свежиих плодова малине у вансезонском периоду. Пореклом је из Америке. Једна је од најстаријих и најзаступљенијих ремонтантних сорти малине у свету. Гаји се у САД и Пољској, а спорадично и у Србији.
    
Сазрева касно. У једногодишњем производном циклусу зрење плодова наступа почетком августа и траје све до првих мразева у јесен. Међутим , гајена као двородна сорта први род доноси у августу на једногодишњим изданцима, а други род на двогодишњим изданцима почетком јула следеће године. Изданци су бројни, снажни, усправни и родни. 
    
Плод је средње крупан ( 3-3,5 г) зарубљено купаст, црвен, чврст и слатконакисео . По квалитету заостаје за једнородним сортама.Лако се бере, па је погодна и за механизовану бербу.Користи се углавном за свежу потрошњу ,а остатак се замрзава и прерадјује 
    
У циљу продужетка периода бербе производјачи ову сорту све више заснивају као пластеничку  или као полу наткривену. Поред избегавања раних јесењих мразева и прекида бербе у пластеницима је обезбедјена боља заштита од биљних болести и штеточина.
                                                        
Саветодавац: Небојша Брзаковић, ПССС Ужице

Наша Златка