Јесење листање и цветање воћа захтева адекватне мере

Јабука опет цветала и на Муртеници
Јабука опет цветала и на Муртеници
ИнфоАГРАР / 18.октобар 2019. / Реч струке

Неких година као што је и ова бележи се појава листања и цветања код воћа или ретровегетација, односно до поновне појаве лисне масе као и цветања након опадања листа.

Ретровегетација је штетан процес из неколико разлога јер осим што смањује отпорност биљака на ниске температуре, оне у наредној сезони улазе ослабљене, дају нижи принос и осетљивије су на нападе болести и штеточина. Такве воћке губе на кондицији и неспремно ће дочекати предстојеће зимско мировање. Доласком нижих температура и кишних дана воћке се активирају и неки пупољци крећу у нову вегетацију, пролистали су или процветали. Ако је активација таквих пупољака изразито велика то се може лоше одразити на идућу вегетацију, јер су они изгубљени за следећу годину. Наравно да се велики део пупољака неће активирати и воћке ће упркос јесењем цветању следеће године дати род. Треба имати на уму  да овакав неуравнотежен развој ослабљује и исцрпљује воћку. Такође, један од могућих разлога цветања воћака у јесен  је и неадекватна летња резидба , којој треба приступити правовремено и крајње опрезно, посебно из разлога што и диференцијација цветних пупољака креће у летњим месецима кад се и обавља летња резидба.
                
Летња резидба воћака, међуредна обрада, сузбијање корова, само су неке од агротехничких мера које је требало применити након бербе, како би  засади били обезбеђени за предстојећи зимски  период, иначе стабло неспремно дочекује зиму и подложно је измрзавању. Ова појава се најчешће јавља код коштичавих воћних врста где долази до потпуне дефолијације лишћа услед високог потенцијала болести и неадекватне заштите. Такво време и довољно влаге у земљишту испровоцирају бубрење лисних пупољака, раст нове лисне масе и цветања воћака. Таква стабла се исцрпљују и воћка неприпремљена улази зимски период. Оваква стабла воћа  изузетно губе на кондицији и врло ће  неспремно дочекати предстојеће мировање, а што ће се одразити на почетак кретања вегетације у следећој години.
                 
Да би избегли такве екстремне појаве јесењег цветања у већој мери , воћари требају посебну пажњу посветити правилној заштити, правилном ђубрењу и нези засада. Препорука произвођачима  је да у следећем периоду обиђу своје засаде, прегледају стабла и констатују да ли постоји присутна ретровегетација воћа. Преглед је неопходан јер ће даље мере неге  управо зависити од садашњег стања засада. У случају присутне ретровегетације, таквим воћкама је потребна додатна нега а једна од првих мера  која предстоји је и јесење- зимско ђубрење НПК  ђубривом с вишом концетрацијом  фосфора и калијума. Такође биће потребно да се у рано пролеће пред почетак вегетације изврши интезивнија резидба оваквих воћака како би се оне што боље опоравиле од стреса  изазваног ретровегетацијом, а у циљу успостављања  физиолошке равнотеже између  раста и родности. Ако је воћка доста пролистала треба ту лисну масу орезати пре зиме а након тога препоручује се и третирање воћака дозвољеним средствима на бази бакра.
            
Дуготрајан период неуобичајено топлог времена  за ово доба године је проузроковало цветање малине, што се неће неповољно одразити на род  у следећој години. На парцелама које су већим делом дана  изложене сунцу , уследила је појава поновног цветања. Ова појава  се дешава задњих година у нашем крају нарочито код  сорте  виламет. Оно што треба урадити јесте обавити орезивање вршних делова где је дошло до цветања како не би дошло до изнуривања биљака и смањења приноса следеће године. Ако су плодови зрели треба их  обрати и употребити, јер су укусни и ароматични, док преостале заметнуте плодове, заједно са гранчицом треба одстранити и изнети из малињака. Остали цветни пупољци ће се активирати у следећој  вегетацији.

Саветодавац: Небојша Брзаковић, дипл.инг. пољопривреде/ ПССС Ужице

Наша Златка