Ђуревац (Запис о путу и умирању села)

Пут кроз Ђуревац у Бистрици
Пут кроз Ђуревац у Бистрици
ИнфоАГРАР / 5.јануар 2019. / Шареница

На раскрсници у Ђурђевцу од Гобатског пута се одваја пут за Челице. Годинама и вековима овим путем ишло се из Челица и дела Гобата у правцу центра Бистрице и даље према Новој Вароши. Генерације и генерације ђака су користиле овај пут до школе.

Челички пут је још 30-их година прошлог века за време власти бистричког преседника Добрисава, пореклом из Челица, калдрмисан преко Ђуревца.Од тада па све до средине 70- их  у овај пут  није више уложен ни један динар. Тих година је Вукоман, нови председник  села или како му се већ функција звала, прокопао нову трасу Њивице-Буљугића Нашла-Крчевина до на Рашће.Тад су Гобаћани и Челичани прогледали на очи. А и Главоњићима је лакнуло јер није било више превртања са колима и сеном које су терали са Брда. 

Ишло се Челичким путем у школу, у цркву, воденицу,  на пијацу и на вашар на Раван. Радници су њим ишли на посао. Из грла Гобаћана и Челичана док су пролазили, чула се добро познато песма из вика. Мало је ко умео запевати као они. Њихова песма је у цик зоре будила уснуле сељане.Одзвањало је од  копита коња калдрмом преко Ђуревца.

Многи су овај пут искористили за одлазак у једном правцу. Нема више граје ђака топота копита, утихнула је и песма. Самртна тишина застрашујуће делује на оне који знају како је некад било. Љета господњег 2018. прокопаше нови пут преко Ђуревца, на стари пут се заборави.Осташе рупе и канали на њему, зуб времена га све више разједа.Неста путника, неста коњаника, још једино Зага редовно пролази старим путем за Челице.

Време гази и људе и путеве.

Забележио: Андрија Главоњић

Наша Златка