Беда куца на врата малинара

Ниска откупна цена и болести крче засаде
Ниска откупна цена и болести крче засаде
ИнфоАГРАР / 28.мај 2019. / Пољопривреда

Катастрофално невреме у Залитиборском и Моравичком округу готово је обрало малине, а у другим подручјима десетковало род, због чега очајни произвођачи захтевају хитну помоћ државе. Асоцијација произвођача малина и купина Србије због изузетно тешке ситуације затражила је да се прогласи елементарна непогода.

Председник асоцијације Добривоје Радовић тврди да су снег, град, олуја и болести уништили 80 одсто рода малине. Произвођачи ради помоћи траже хитан састанак у Министарству пољопривреде и разговоре са премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем.

- Принос је ове године мањи 50 до 70 одсто због болести, а род смањен и до 80 одсто због временских непогода - снега, па града и олује. Због ниске цене 90 динара по килограму у 2018. години произвођачи су морали да штеде на заштитним средствима, па су болести масовно напале малињаке - каже Радовић.

Слађана Станковић, председница Скупштине удружења пољопривредних произвођача Ужице, објашњава за наш лист да је ситуација слична оној која је владала после непогода 2017. године, када је држава обећала и одредила помоћ у минералном ђубриву. Та помоћ је стигла тек 2018. године.

- Локална самоуправа је обезбедила превоз ђубрива, али је владала велика конфузија за ту малу помоћ. Ништа ни сада не очекујемо. Незаштићени малињаци су после снега били још гори. Брање касни, па ако после две године заредом и ова остане на празним причама о адекватној цени малине и помоћи, 250.000 малинара и око 50.000 берача биће на рубу егзистениције - каже Слађана Станковић и апелује на надлежне да схвате озбиљност ситуације пошто су малинари почели сами да уништавају своје засаде тог воћа.

Извор: www.vesti-online.com/ Д. Декић

Наша Златка