Аконтна цена малине 120 динара за прву класу!

Строжији услови и производње и откупа (Фото: Р. Прелић)
Строжији услови и производње и откупа (Фото: Р. Прелић)
ИнфоАГРАР / 22.фебруар 2019. / Пољопривреда

„Сирогојно компани“  понудило је произвођачима малине аконтну цену од 120 динара за килограм прве класе овогодишњег рода. За оне који  хоће да сами довозе малину у неку од  хладњача овог предузећа  цена је у старту 137 динара, уз услов да гајбице нису пуније од два килограма и да се пре подне убрана малине предаје у подне, а поподневно брање увече. У овој компанији тврде да производња  килограма малине пољопривреднике кошта 81 динар.
        
„Сирогојно компани“  важи за највећег извозника малине и другог замрзнутог воћа у Србији и колико се зна они су једини до сада саопштили износ аконтне цене малине рода из 2019. године. О цени, условима овогодишње производње и откупа предстваници предузећа „Сирогојно компани“  разговарали су пре пар дана  у Костојевићима са малинарима из општине Бајина Башта. 
         
-Тржиште је то које треба да одреди цену, а услови на тржишту се стално и брзо мењају. Произвођачи све више врше орошавање малине узимајући неисправну воду из потока и речица. Таква малина не може да испуни основне хигијенске захтеве и при контроли у извозу бива лако откривена. Због тога орошавање се забрањује. Купац инсистрира на промени  прописане хигијене током бербе као и током транспорта. Употреба пестицида је такође проблематична. Они се морају користити по тачно прописаном упутству, па је за то потребна обука произвођача- рекао је малинарима власник „Сирогојно компани“  Раде Љубојевић, а преноси „ББ Глас“.
       
Ова компанија са седиштем у селу Сирогојно на Златибору почела је и склапање уговора са малинарима за овогодишњу производњу. Поред загарантоване авансне цене, уговори омогућују произвођачима и низ других погодности. Тако, на пример, на сваких 10 ари малињака  они могу добити ђубриво, заштитна средства, жицу и канап  у укупном износу од 25 хиљада динара.
       
-Услови извоза су врло строги. Ми смо једина земља ван Европске уније чији се сваки десети камион детаљно контролише на граници. Само моја компанија за те контроле плаћа годишње око 75 хиљада евра. Екипа наших стручњака  кренула је да упознаје произвођаче са новим принципима и њиховим обавезама у оквиру стандарда добре произвођачке  праксе- рекао је Љубојевић.

„Сирогојна компани“  као породична фирма основана је пре 28 година,   данас запошљава 160 радника. Малину и друго замрзнуто воће извози у 42 земље света, а њен власник Раде Љубојевић од пре годину дана је и потпредседник Привредне коморе Србије.  Фирма „Сирогојно компани“ недавно је купила предузеће  „Еликсир ФУД“ из Шапца у чијем је саставу и хладњача некадашње Земљорадничке задруге “Бајина Башта“ , која је највећи откупљивач малине у бајинобаштанском  крају.

Аутор: Жељко Дулановић

(Фотоси: М. Андрић/ ББ Глас)
        

Наша Златка